Živković za TV Naša: U Srbiji smrdi vrh, zato je NOVA u doslednoj borbi za izborne uslove

Živković za TV Naša: U Srbiji smrdi vrh, zato je NOVA u doslednoj borbi za izborne uslove

Predsednik Nove stranke Zoran Živković poručio je danas, gostujući u jutarnjem programu televizije Naša, da će Konferencija NOVE doneti odluku o učešću na izborima kada oni budu raspisani, što i jeste jedini logičan korak.

Objasnivši da se 95% građana za politiku interesuje tek kada se uđe u izbornu kampanju, Živković je naglasio da je stanje u Srbiji, po pitanju izbornih uslova, neizdrživo, te da je stoga naš zadatak da nastavimo borbu kako bi oni postali što bolji.

"Medji moraju biti otvoreni za glas opozicije i nadam se da ćemo do kraja godine naterati vlast da poboljša stanje u toj sferi. Svi pritisci, ucene i laži bi bili mnogo manje mogući da su mediji otvoreni. Bojkotom se ne dobija ništa, niti se ikada igde dobilo. To ne znači da i on ne ostaje kao krajnja opcija, ali se postavlja pitanje kako ćemo vlast onda uhvatiti u krađi izbora, da ostane i za istoriju i krivično gonjenje istih kada se vlast promeni. Mi još nismo u izbornoj, mi smo u kampanji za izborne uslove", naveo je lider NOVE u emisiji "Uz jutarnju kafu".

Istakavši da je velika sramota što je Sinod SPC doneo odluku da odlikuje Vučića, Selakovića i Dodika ordenom Svetog Save Prvog reda, on je naveo da je odgovornost i na patrijarhu, ali i na svim crkvenim ljudima oko njega. Dodao je da nije posao političara da se mešaju u rad crkve, ali i ocenio da je pomenuta dodela ordenja takođe deo izborne kampanje.

Živković se u nastavku osvrnuo na činjenice da još nema krivaca za pad helikoptera, za udes kod Doljevca, za ubistvo Olivera Ivanovića... 

"Ja kažem da su krivi Haradinaj i Vučić, da li tako što su to organizovali ili tako što isto nisu sprečili, za mene je potpuno svejedno", jasan je on.

Predsednik Nove stranke je pozvao kolege iz opozicije da zajedno pokušaju da na izborima iduće godine zadaju politički šamar Vučiću, kao što je učinjeno 1996. godine Miloševiću. Podvukavši da su mnoge stranke samo retorički za EU, a posle niko neće da razgovara sa evroposlanicima koji dolaze da posreduju u razgovorima vlasti i opozicije, Živković je rekao da je siguran da ljudi koji žele nešto da promene imaju najbolje namere, ali da kampanja bojkota u vidu lepljenja nalepnica teško nešto može promeniti.

"Niko mi nije rekao šta radimo dan nakon bojkota izbora, ne zato što neko krije neku tajnu ili plan oko toga, već zato što plana nema. Neću reći ništa loše o kolegama iz opozicije, jer imamo većeg protivnika, ali podsećam da niko od njih nije učestvovao aktivno u promenama kada je pobeđen jedan autokrata. Kažu da će Vučić izgubiti legitimitet bojkotom izbora, a ja bih voleo da mi navedu samo jedan primer kada se u istoriji to desilo. Legitimitet može da stavi pod znak pitanja međunarodna zajednica, a ovde svi iz međunarodne zajednice kažu da treba da se izađe na izbore. Bojkotom možemo da dobijemo samo da Vučić dobije toliku vlast da sutra, ako hoće, promeni Srbiju u carevinu, u parlamentarnu monarhiju... Kada govorim o promeni medija, pre svega mislim na RTS. Pink, Happy - to je kontaminirana sredina, tamo ne bih nikada ni išao. Građani bolje da tamo gledaju Parove i Zadrugu, jer je to Akademija nauka u odnosu na njihove jutarnje programe. Javni servis mora da promeni u narednih 15 dana svoj odnos i vrati se onome što će ličiti barem na profesionalno novinarstvo. To znači da mora da se čuje glas normalne opozicije", objasnio je on.

Za kraj je dodao da odgovornost za stanje u jednoj državi, pored političara, snose i građani, koji imaju pravo i na svoj politički stav i na svoju političku grešku. Pozvao je građane da se za svaki problem jave Vučiću i stanu pred njegovu kancelariju i blokiraju je 24 časa.

"Građanska neposlušnost mora biti inicirana tako što političari stanu u prvi red, makar to značilo da prvi prime i pendrek ili gumeni metak ako treba. Zato je važno da nas bude što više. Građane treba ohrabriti na taj način, a ne lepljenjem nalepnica po auto-putu. Vrh smrdi, vrh gde su nekompetentni, korumpirani... Srbija je lepa zemlja i može biti bolja zemlja, ali za to mora prvo da se promeni vlast", zaključio je Živković. 

 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close