Zloupotreba "kubanske vakcine" protiv raka pluća u političke svrhe

Zloupotreba “kubanske vakcine” protiv raka pluća u političke svrhe

Senzacionalističko najavljivanje tzv. vakcine protiv karcinoma pluća uz očigledno namernu i pogrešnu upotrebu ovakve terminologije za lek koji još uvek nije registrovan, izraz je nesavesnog postupanja Ministarstva zdravlja, smatra Savet NOVE stranke za zdravstvo.

Podsećamo da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar još u junu najavljivao da će „primena vakcine Cimavaks EGF početi sa prvim danima jeseni“, a da će tome prethoditi „međudržavni sporazum Srbije i Kube koji je osnov za registraciju lekova“. U svojim pompeznim najavama ministar Lončar prenebregnuo je činjenicu da će lek (dakle, ne vakcina) besplatno biti obezbeđen za svega 30 pacijenata, kao i to da će oni biti uključeni u kliničku studiju. Pitamo da li su svi pacijenti-dobrovoljci zaista imali podjednake šanse da dobiju besplatan lek i po kom kriterijumu je izvršen izbor. Da li, kao što se do sada običavalo, privatno-političkom selekcijom?

Takođe podsećamo i na činjenicu da lek protiv karcinoma pluća nije registrovan niti u jednoj evropskoj zemlji, jer klinička ispitivanja još uvek nisu završena. Samim tim, najave o registraciji leka, nestručne su i populističke izjave. Ukoliko, ipak, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije bude prva agencija u Evropi koja će lek registrovati bez rezultata kliničkih studija, smatraćemo to flagrantnim kršenjem jasno utvrđenih procedura i sramotnim pokleknućem struke pred političkim interesom.

Neodgovorno je i Cimavaks EGF nazivati vakcinom i time namerno obmanjivati javnost. Vakcina se uvek daje preventivno, zdravim osobama, radi iskorenjivanja neke bolesti, a u slučaju kubanskog leka reč je o terapiji koja se primenjuje u trećem i četvrtom stadijumu karcinoma pluća radi dovođenja bolesti u „status mirovanja“ i produžavanja života obolelog. Dakle, Cimavaks ne leči karcinom, već zaustavlja progresiju bolesti za nekoliko meseci do par godina. I ovi podaci dobijeni su isključivo na osnovu iskustava lekara sa Kube, ali tek nakon sprovedene kliničke studije moguća je i eventualna potvrda takvih navoda.

Savet NOVE za zdravstvo osuđuje bilo kakvo kršenje procedura koje nalaže medicinska nauka 21. veka i u kojoj još uvek vlada princip Primum non nocere (Prvenstveno ne naškoditi). Namerno ignorisanje svih zakonom propisanih procedura od strane državnih organa i poigravanje terminologijom predstavljaju sramotnu zloupotrebu nade obolelih od još uvek neizlečive bolesti zarad političkog profita.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close