Zoran Pašalić - zaštitnik koji će štititi vlast, a ne građane!

Zoran Pašalić – zaštitnik koji će štititi vlast, a ne građane!

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić ocenila je danas da kandidat većine za zaštitnika građana Zoran Pašalić ispunjava samo jedan uslov za obavljanje te funkcije, a to je da je diplomirani pravnik, dok je parlament "pred nosom" imao izvanrednog kandidata za tu funkciju, dosadašnjeg vršioca dužnosti funkcije ombudsmana Miloša Jankovića.

Marinika Tepić je na sednici parlamenta rekla da se pet meseci čekalo da se pronađe adekvatan kandidat za tu funkciju i da je bila uverena da će potraga rezultirati "pravničkom gromadom" i doajenom u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Zaštinik treba da bude kičma građana koji ne mogu da se izbore za svoja prava unutar sistema, izjavila je ona i pozvala poslanike vladajuće koalicije da ponovo razmisle o svom predlogu i možda ga i promene.

- To se nije dogodilo i dobili smo predlog sa biografijom na osam stranica u kojoj nismo našli ništa što ispunjava uslove po zakonu o zaštitniku građana, osim da je diplomirani pravnik - rekla je Marinika Tepić.

Ona je izjavila da Pašalić ne ispunjava ostale uslove - da ima 10 godina iskustva na pravnim poslovima važnim za obavljanje funkcije ombudsmana i da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i zapaženo iskustvo u zaštiti prava građana.

Marinika Tepić je rekla da nije mogla saznati iz biografije, već je iz medija obaveštena, da je Pašalić studirao 13 godina, dok je o njegovim moralnim i stručnim kvalitetima javnost saznala iz emisije Insajder, kada je naveo da je u raznim fudbalskim klubovima sedeo sa ljudima koji se terete za prekršaje i krivična dela.

- Zabrinuti smo kako bi Pašalić tumačio pravo u slučaju, recimo, uzastopnih ubistava žena ispred centara za socijalni rad. Da li bi pokrenuo postupak i ispitao da li se organ uprave ogrešio o građane koje je trebalo da štiti ili bi aplaudirao ministru i pravio se da se ništa nije dogodilo - upitala je Marinika Tepić.

Ona je izjavila da je brine ono što ne piše u biografiji, a dokazuje Pašalićevu "nestručnost da se bavi tom funkcijom". Prema njenim rečima, Pašalićeva biografija, na osam strana, pokazuje brojne manjkavosti i da se "plaši šta još u toj biografiji ne piše".

Tepićeva je navela i da je problem što Pašalić u svojoj karijeri nije imao dodira sa ljudskim pravima, a kritikovala i je što sedeo u skupštini sportskih klubova sa navijačima koji se terete za mnoge prekršaje. Stoga je zatražila da se povuče predlog da Pašalić bude novi ombudsman, kao i da je potrebno predložiti nekog ko će biti "po meri građana, a ne Srpske napredne stranke i njeniih koalicionih partnera".

 

 

Tekst: Fonet

 

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close