Zrenjanin: Gradonačelnikovim budžetom čak 20 miliona dinara za "usluge po ugovoru"

Zrenjanin: Gradonačelnikovim budžetom čak 20 miliona dinara za “usluge po ugovoru”

Poverenik Nove stranke za Zrenjanin Miroslav Domjesko upozorio je na netransparentnost i koruptivnost budžeta gradonačelnika Zrenjanina za 2016. godinu, a najsumnjivija je stavka kojom se čak 20 miliona dinara opredeljuje za „usluge po ugovoru“ što je, naveo je, „krađa u najavi“.

- Naše tvrdnje pravdamo činjenicom da se puno novca opredeljuje za „usluge po ugovoru“, stavku koja je omiljeni instrument onih koji bi novcem poreskih obveznika da raspolažu po sopstvenom nahođenju. Bez jasnog uvida u to kakve se „posebne usluge“ finansiraju ovom stavkom, otvara se ogroman prostor za zloupotrebe – ocenio je Domjesko.

On navodi da je potpuno „nedopustivo uopšte i raspravljati o ovako šturom objašnjenju budžeta, a krajnje drsko i bezobrazno koristiti ga“. Naime, sem navedenih cifara, nema podataka o tome kakvi će se projekti finansirati, koja je njihova vrednost i koji su očekivani rezultati. Da vlast zaista radi u interesu svojih građana i domaćinski raspolaže njihovim novcem, ne bi imala problem sa saopštavanjem za koje namene su opredeljena sredstva, ocenio je Domjesko.  Ovako, objašnjava on, samo se pojačava sumnja u „rasipničko rukovođenje gradskom kasom od kojeg profitiraju povlašćeni pojedinci dok se građani dodatno opterećuju brojnim nametima, o čemu svedoči i sve niži kvalitet života u Zrenjaninu“.

- Prema budžetu za 2016, gradonačelniku je dato diskreciono pravo da raspolaže iznosom od 20 miliona dinara na ime „usluga po ugovoru“. Naglašavamo da „usluge po ugovoru“ čine više od 50 odsto sredstava gradonačelnikovog budžeta! Nova stranka smatra da je tako nešto apsolutno nedopustivo i poziva gradonačelnika da svoj rad učini transparentnim i dostupnim svojim sugrađanima! Takođe zahtevamo od gradskih čelnika da način trošenja budžetskih sredstava učine transparentnim time što će uneti podstavke o tome na šta će se konkretno svaki pojedinačni dinar utrošiti uz obrazloženje opravdanosti troška, jer građani imaju pravo da znaju gde ide njihov novac – poručio je poverenik NOVE za Zrenjanin.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close