Zrenjaninski odbor NOVE: Srbiji naneta višestruka šteta gradnjom fabrike guma u Zrenjaninu

Zrenjaninski odbor NOVE: Srbiji naneta višestruka šteta gradnjom fabrike guma u Zrenjaninu

Nakon što je kineska kompanija Ling Long, do pre nekoliko dana investitor u fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu, postala, prema rečima zrenjaninskog gradonačelnika Čedomira Janjića, "investitor u auto-put Novi Sad-Zrenjanin-Beograd", ostaje nejasan pravni oblik kojim će se ova investicija realizovati.

Ono što je trenutno važnije, ukazuje Nova stranka Zrenjanin, jeste da se sagleda kredibilitet takozvanog investitora, vrednost imovine koju je siromašna Opština Zrenjanin poklonila jednoj privatnoj kompaniji iz Kine, kao i potencijalna dobit opštine, ako je ikada bude. Osnivač srpskog Ling Longa je Linglong Netherlands BV, Holandija, a pošto strane kompanije registrovane u Holandiji imaju vrlo visoke poreske olakšice, tako se i ova destinacija može smatrati vrstom of-šor zone - poreskog raja. Kompanija Linglong Netherlands BV je osnovana sa 1.000 evra osnovnog kapitala, koji je za dve godine uvećan na manje od 1.400 evra. Malo čudno za kompaniju čija ćerka firma u Srbiji treba da izvrši investiciju u svoju fabriku u vrednosti od oko 850 miliona evra. Ćerka firma u Srbiji ima osnovni kapital od oko 75 miliona evra, ali je to neuplaćeni upisani kapital, što znači da je ćerka firma u Srbiji fiktivno zadužila svoju majku firmu u Holandiji za taj novac, a da on nije prebačen na račun u Srbiji. Zanimljivo je da fiktivno zadužite za 75 miliona evra nekoga ko garantuje imovinom manjom od 1.400 evra i onda taj novac prikažete kao svoj osnovni kapital, ističe NOVA Zrenjanin. 

Sa druge strane, Opština Zrenjanin je sa svoje strane uložila 100 hektara zemljišta u industrijskoj zoni, koja je, uz ostale industrijske zone, jedan od najboljih projekata ikad urađenih u Zrenjaninu, dok se vrednost zemljišta može proceniti na 18-20 miliona evra. Opština je dozvolila započinjanje radova bez Studije uticaja na životnu sredinu i sprovodi kroz školski sistem propagandu za zapošljavanje radnika. Stoga NOVA Zrenjanin postavlja pitanje ko je procenio kredibilitet kineske firme pre nego što joj je poklonjen ovako značajan neobnovljiv resurs i kojim sredstvima garancije se Opština zaštitila u slučaju da se investicija ne realizuje ili da u toku rada propadne.

Kada neko investira 20 miliona evra novca poreskih obveznika, očekivano je da za tu investiciju dobije i kontragaranciju primaoca investicije, u ovom slučaju Ling Longa. Koji je konkretan interes Grada Zrenjanina za ovom investicijom i kada se može očekivati dobit iz investiranih sredstava? Pošto nam registracija u poreskom raju govori da Ling Long nema nameru da plaća porez na profit u Srbiji, i pošto nigde ne postoji minimalna zagarantovana plata, ne možemo iz ovih izvora ni da očekujemo prihode za lokalnu samoupravu. Ono što možemo da očekujemo jeste ogroman pritisak na lokalnu infrastrukturu, jer će biti potrebno da se dopremi i otpremi oko 300.000 tona sirovina i gotovih proizvoda godišnje. Takođe je očekivano povećano zagađenje zbog znatno intenzivnijeg korišćenja kamionskog transporta. Kad dobijemo konačno Studiju procene uticaja na životnu sredinu znaćemo koliko će sama fabrika uticati na povećanje zagađenja,a što će dalje izvršiti pritisak na zdravstveni sektor, jer će zbog neminovno povećanog zagađenja više ljudi i oboljevati.

Ako je definitivna namera države bila da dovede fabriku guma u Zrenjanin, šteta je što nije postavljen uslov koji je, primera radi, postavila Češka - da se, zbog niskog proseka plata u gumarskoj industriji, uz fabriku guma izgradi razvojni centar koji bi zaposlio bar 150 visoko školovanih stručnjaka, čime bi se barem donekle popravio, za lokalnu samoupravu, loš finansijski bilans čitavog projekta. Da se, ako već postoji državna subvencija, firma registruje uplatom novčanih sredstava u 100% iznosu subvencije, uplatom iz majke firme iz Kine.

Nažalost, Srbija nije Češka, a kao država smo svetlosnim godinama daleko od zakona i standarda Evropske unije. Zato je zadatak svih nas da se jedinstveno i odlučno odupremo daljem naprednom urušavaju naše zemlje i beskompromisnom borbom od Srbije ponovo napravimo državu koju će poštovati. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close