Zvezdara: Novo javno preduzeće za novo uhlebljenje SNS kadrova

Zvezdara: Novo javno preduzeće za novo uhlebljenje SNS kadrova

Vladajuća većina u Gradskoj opštini Zvezdara donela je danas sramotnu odluku kojom ponovo atakuje na već opustošene džepove građana kako bi namakla novac za isplatu svojih partijskih kadrova. Naime, na današnjoj sednici odbornička većina odlučila je da osnuje novo javno preduzeće – sa sumnjivim opisom delatnosti i nesumnjivom namerom da na grbači građana uhlebe one privilegovane, sa partijskom knjižicom.

Prema odluci naprednjačke koalicije, novo javno preduzeće, JP Poslovni centar Zvezdara, čiji će osnivač biti Gradska opština Zvezdara, služiće navodno za „obavljanje delatnosti od opšteg interesa na teritoriji opštine“, čak i za sticanje dobiti (nije jasno čije). No, koje su to, po njima, delatnosti od opšteg interesa? Kako se navodi: čišćenje i održavanje higijene u poslovnim prostorijama osnivača, nabavka, održavanje, upravljanje i iznajmljivanje privremenih objekata-kiosaka i tezgi, organizovanje i prodaja turističkih aranžmana, markenting, upravljanje i održavanje lokalnih grobalja.

Navedena je još i pretežna delatnost kojom će se baviti ovo javno preduzeće - usluga uređenja i održavanja okoline, a biće registrovano za još stotinak delatnosti, od izgradnje i rušenja stambenih objekata, malterisanja, trgovine voćem i povrćem, drvetom, hranom, tekstilom, rudarskim i građevinskim mašinama, pa do delatnosti restorana, hotela, keteringa, istraživanja tržišta, usluge obezbeđenja... Dijapazon raznoraznih delatnosti, dovoljno širok da pokrije sva interesovanja i poslovne apetite kadrova iz redova SNS i njenih koalicionih partnera. I sve to uz osnivački ulog od svega 100.000 dinara.

Naravno, sem šturih objašnjenja da će ovo preduzeće imati nadzorni odbor, direktora i izvršnog direktora, ni reči o planiranom broju zaposlenih, na osnovu koje sistematizacije i plana će biti zaposleni, niti kako i odakle će biti obezbeđena finansijska sredstva za njegovo poslovanje.

Umesto da se radi na smanjivanju broja javnih preduzeća i profesionalizaciji javnog sektora, ovde se vrši  usložnjavanje, što za posledicu ima još veće opterećenje budžeta koji, naravno, finansiraju građani. Štaviše, javna preduzeća se čak i dupliraju, budući da u Beogradu već postoje ona koja se bave komunalnom delatnošću, a ovim se osniva dodatno, te će više preduzeća raditi isti posao!?

Odbornička većina se očekivano nije ni najmanje potrudila da na pitanja opozicionih odbornika odgovori i ovu svoju odluku iole obrazloži. Otuda i zaključujem da svrha osnivanja javnog preduzeća leži u nameri režima da pred beogradske izbore zaposli svoje kadrove i time isplati njihovu podršku. Time namerava da, zajedno sa mahinacijama sa biračkim spiskovima i nekoliko hiljada fiktivnih preseljenja na opštinu Zvezdara, osigura sebi pobedu na izborima. Ovaj scenario pripremljen je kao model po kojem će postupiti i ostale gradske opštine kojima upravlja SNS. Protiv toga najoštrije ćemo se boriti, a ukoliko Nova stranka dobije poverenje građana – poništiće ovu i sve ostale štetočinske odluke.

 

Aleksandar Ilić, odbornik Nove stranke u Skupštini Gradske opštini Zvezdara

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close