Ženska platforma za razvoj Srbije osudila tabloidnu hajku na Mariniku Tepić

Ženska platforma za razvoj Srbije osudila tabloidnu hajku na Mariniku Tepić

Nova stranka zahvaljuje se Ženskoj platformi za razvoj Srbije na javnoj osudi serije prostačkih izmišljotina i seksističkog blaćenja narodne poslanice Nove stranke Marinike Tepić, koju sinhronizovano sprovode bilteni i razglasne stanice naprednjačkog režima. 

Saopštenje Ženske platforme za razvoj Srbije prenosimo u celosti:

 

Ženska platforma za razvoj Srbije javno osuđuje seriju medijskih napada na narodnu poslanicu Mariniku Tepić koji predstavljaju do sada nezabeleženi oblik diskvalifikovanja žena aktivnih u političkom i javnom životu Srbije.

Ženska platforma je samostalno ili u saradnji sa aktivistkinjama ženskog pokreta više puta reagovala u slučajevima kada su napadane, javno vređane i izlagane medijskom linču one među nama koje su se „usudile“ da deluju u javnosti - kao novinarke, aktivistkinje ili političarke.

Nažalost, dosadašnja reagovanja, javni apeli i ukazivanje na pogubne posledice širenja rodnih stereotipa i diskriminatornog izveštavanja nisu dali očekivane rezultate. Iz dana u dan beležimo sve teže oblike kršenja zakona, novinarskog kodeksa i sve bizarnije primere iskazivanja netrpeljivosti i mržnje prema ženama.

Žene imaju pravo na vlastiti politički stav i političko delovanje. Upravo to delovanje može i trebalo bi da bude jedini predmet javne ocene i kritike.

Još jednom pozivamo urednike/ce i novinar/ke da u svojim medijima razvijaju svest o značaju ravnopravnosti i postanu istinski partneri u izmeni društvenih i kulturnih obrazaca. Ovi obrasci omogućuju umnožavanje stereotipa i predrasuda o ženama koje su večno podređene muškarcima i koje zato u javnom životu biraju put manipulacije i upravljanja iz senke.

Pozivamo političarke i žene na javnim funkcijama da pokažu solidarnost sa ženama koje su izložene medijskim i javnim napadima, samo zato što su žene.

Ako solidarnost izostane, na mestu na kojem je danas narodna poslanica Marinika Tepić, već sutra biće neka od nas.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori