Živković: Vesna je žena koja je pobedila Miloševića

Živković: Vesna je žena koja je pobedila Miloševića

- Ti principi nisu nikakva novina, postoje odvajkada u političkoj praksi, još od Platona pa naovamo. I to su principi koje je većina političkih organizacija prihvatila kao svoje. Doduše, većina samo formalno, a neke, poput NOVE, i suštinski. Razumem da je gospodin Janković tek zakoračio u svet politike, i raduje me da postepeno otkriva osnovne postulate poštene i odgovorne politike - kaže Zoran Živković, lider Nove stranke za Danas, odgovarajući na pitanje šta misli o 11 principa opozicije za slobodni Beograd, koje je ponudio Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana.

Povodom četvrtog Jankovićevog predloga da „oni koji izvesno prelaze cenzus treba da prohvate pod svoju kapu srodne manje opozicione grupacije koje bi mogle da imaju problem sa cenzusom, kako se nijedan opozicioni glas ne bi izgubio“, Živković kaže da to nije manir njegove stranke.

- Smatram da se politika ne sme tumačiti u kontekstu bilo kakve računice, pa tako i ove „veliki/mali/saberi/oduzmi“, već je ona isključivo stvar principa, vrednosti i ciljeva koji iz njih proizilaze. Praktikovanje politike umom račundžije nas je i dovelo do njene devastacije i pretvaranja u jednu „prljavu stvar“. Nova stranka i ja lično nikada nismo na taj način politički delovali – tvrdi lider NOVE.

"Ne bavim se spekulacijama niti čitanjem između redova maglovitih poruka koje mnogi politički akteri odašilju u javni prostor", dodaje on na pitanje da li bi se neke grupacije pridružile Jankoviću.

Upitan šta je presudilo da profesorka Vesna Rakić Vodinelić bude nosilac liste Nove stranke za predstojeće izbore u Beogradu, Živković odgovara nizom pohvala.

- Njena stručnost, vanserijska čestitost (ljudska i profesionalna), njena nepokolebljiva višedecenijska borba za pravdu i pravo, zbog koje je čak, iako pravnica vrhunska u svetskim okvirima, isterana sa državnog Pravnog fakulteta. Vesna je žena koja je pobedila Slobodana Miloševića i učestvovala u otkrivanju izbornih krađa 1996, 2000. i 2017. godine. Takođe, njena profesionalna stručnost i ekspertski položaj poznati su i u evropskoj i međunarodnoj zajednici, pa će i iz te pozicije biti na korist građana Beograda.

Napominjem i da je Vesna šefica tima eksperata koje Nova stranka nudi za novu beogradsku vlast.

Sa njom, sa njenim autoritetom na čelu, građani mogu da budu sigurni da nikakvi mali, vesići, lažni doktori i partijske pijavice neće rasprodati i poniziti građane Beograda – tvrdi Zoran Živković.

 

Kontrolor

- Prljava kampanja je modus operandi SNS režima i ona se sprovodi u kontinuitetu, a ne samo u predizborno vreme. Odlučio sam da lično na sebe preuzmem odgovornost edukacije kontrolora i ceo proces kontrole beogradskih izbora. Biću i kontrolor na biračkom mestu koje bude ocenjeno kao najproblematičnije – kaže Živković.

 

Straža građana

Na pitanje šta podrazumevate kada kažete da će budući odbornici Nove stranke predstavljati "stražu građana", Živković odgovara:

- Budno će motriti i „stražariti“ ispred javnog interesa. To znači da će pažljivo pratiti svaku čak i najavu odluke u gradskom parlamentu, pažljivo je analizirati, javnost sa tim detaljno upoznati, i svojski se boriti protiv bilo čega što i u najmanjoj meri može da nanese štetu građanima. U vreme ucenjenih medija i otete gradske televizije, građani ostaju uskraćeni za pravu pozadinu odluka koje u njihovo ime donose gradski čelnici. Odbornici NOVE će tu praksu prekinuti i uvesti potpunu transparentnost u ono što se dešava unutar gradske skupštine, bilo da budu deo vlasti ili opozicija.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori