Omogućiti prelazak granice pacijentima koji se leče u inostranstvu

Omogućiti prelazak granice pacijentima koji se leče u inostranstvu

Nakon što je u Srbiji, kao i u većem delu Evrope, uvedeno vanredno stanje u borbi sa pandemijom koronavirusa, pokazalo se da je režim, po svemu sudeći, otpisao jedan deo građana koji boluju od teških bolesti, a kojima je pod ovakvim uslovima lečenje onemogućeno.

Kako upozorava Nova stranka, nemali je broj pacijenata koji se leče i po redovnu terapiju idu u inostranstvo, a koji sada ne mogu da napuste državu. Posebno je kritično u pograničnim mestima na severu države, gde stotine pacijenata nisu u mogućnosti da odlaze na hemoterapije ili dijalizu u Mađarsku, kao do sada. Zabrinjava i činjenica da mađarska strana ničim ne sputava njihov ulazak u zemlju, već je problem jedino u izlasku iz države Srbije. 

Stoga NOVA apeluje na Ministarstvo zdravlja i Vladu Republike Srbije da, u ovim teškim vremenima, posebno obrate pažnju na pomenute pacijente i da im obezbede mogućnost napuštanja države radi lečenja, makar to podrazumevalo i obaveznu dvonedeljnu kućnu izolaciju po povratku u zemlju.

Ne smemo dozvoliti da ijedan građanin Srbije bude zaboravljen u ovim izazovnim vremenima, naročito ne oni koji su, u borbi sa teškim bolestima, rizična grupa za oboljevanje i od koronavirusa. Jedino zajedničkim snagama i odgovornim postupcima možemo osigurati da niko ne bude ugrožen i da iz ove teške i neizvesne bitke svi izađemo kao pobednici.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close