Poštujmo kućne ljubimce i napuštene životinje suzdržavanjem od korišćenja petardi

Poštujmo kućne ljubimce i napuštene životinje suzdržavanjem od korišćenja petardi

Poštujmo kućne ljubimce i napuštene životinje suzdržavanjem od korišćenja petardi

Statistika ukazuje da prosečno tokom prazničnih dana, dakle krajem decembra i početkom januara, oko 5.000 kućnih ljubimaca završi tragično, ili sa teškim povredama, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Tačnije, zbog obesti i odsustva empatije prema životnjama.

Naime, brojni ljudi svoje raspoloženje i prazničnu euforiju iskazuju na krajnje primitivan način, korišćenjem i aktiviranjem pirotehničkih sredstava, koja su opasna kako za ljude tako i za životinje.

Korišćenje pirotehničkih sredstava regulisano je zakonom, ali u praksi je to veoma teško kontrolisati i sprovoditi, jer počinioce je najčešće nemoguće identifikovati i procesuirati. Stoga, vinovnici ovih događaja, gde stradaju kućni ljubimci i napuštene životinje, najčešće ostaju van domašaja zakona, a trajnu štetu načinjenu životinjama nemoguće je sanirati.

Nova – Da se struka pita apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe petardi i drugih eksplozivnih i pirotehničkih sredstava koja prave nesnosni prasak i zvučni udar, zbog zaštite kućnih ljubimaca.

Kao stranka zalažemo se za izričitu zabranu upotrebe i striktnu kontrolu te zabrane pod pretnjom značajnih novčanih kazni. Komunalna policija, takođe, treba pojačano da kontroliše i sankcioniše sve građane koji su skloni nezakonitom korišćenju pirotehničkih sredstava.

Treba, dakle, prekinuti praksu kojom sebi dajemo na volju da budemo bahati, drski i razmetljivi, a na štetu onih kojima to ne prija i kojima zbog eksplozija izazivamo pojačanu anksioznost, a u pojedinim slučajevima i tragične posledice.

Anđela Todorović, predsednica Foruma mladih Nove D2SP

Ilić

Leave a Reply

Close