Bekčić: Izmeniti kriterijume za dobijanje HPV vakcine

Bekčić: Izmeniti kriterijume za dobijanje HPV vakcine

Bekčić: Izmeniti kriterijume za dobijanje HPV vakcine

Nova stranka – Da se struka pita pozvala je danas nadležne da izmene kriterijume za dobijanje besplatne HPV vakcine kako bi se povećao broj onih koji na to imaju pravo.

Prema dostupnim podacima, u Republici Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli oko 1.300 žena, dok oko 500 žena umre. Ovi alarmantni podaci pokazuju da je mera kojom, o trošku države, HPV vakcinu mogu da prime dečaci i devojčice do 19 godina dobra, ali nedovoljma da bi se suštinski prevenirao ovaj ozbiljan javno-zdravstveni problem u Republici Srbiji.

Ukoliko država zaista ozbiljno želi da pristupi prevenciji raka grlića materice, onda je neophodno da ponovo sagleda stvarnu potrebu građana Srbije za ovom vakcinom i njihove mogućnosti da do nje dođu.

Nova stranka – Da se struka pita predlaže da se besplatna HPV vakcina obezbedi za devojke do 26 godina i mladiće do 21 godine. A ženama u kasnijoj dobi treba obezbediti da sa neznatnom participacijom imaju mogućnost da se vakcinišu.

U prilog ovakvoj meri govori i činjenica da, pored značajnog sprečavanja karcinoma grlića materice, HPV vakcina prevenira i druge oblike karcinoma i drugih oboljenja kod žena i muškaraca.

Nova stranka – Da se struka pita ukazije i da je neophodno maksimalno angažovanje stručnjaka kako bi se podigla svest kod dece i roditelja i povećao odziv na preporučenu HPV vakcinaciju.

Kampanja za preporučeni HPV vakcinaciju ne sme biti slabija od kampanje za podelu vaučera za odmor, jer se na taj način šalje pogrešna porukama građanima ili se otkriva istina šta su stvarni prioriteti države.

Dr Stana Bekčić, članica Predsedništva Nove stranke – Da se struka pita

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/nova-stranka-da-se-struka-pita-izmeniti-kriterijume-za-dobijanje-besplatne-hpv-vakcine/

Ilić

Leave a Reply

Close