Antiću, EPS-ove termoelektrane emituju 6 puta više opasnih čestica od dozvoljenog!

Antiću, EPS-ove termoelektrane emituju 6 puta više opasnih čestica od dozvoljenog!

Nakon što je Nova stranka javno upozorila na sav besmisao izjave ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića da termoelektrane nisu doprinele zagađenju i da nema praškastog zagađenja vazduha, u prilog našoj tezi ide i prošlogodišnji izveštaj EPS-a.

Tako, naime, u Izveštaju o stanju životne sredine iz aprila 2019. godine u delu koji se tiče podataka o emisiji praškastih materija iz termoelektrana, kao najveći emiteri PM čestica među EPS-ovim termoelektranama se navode TENT A, koja je u 2018. emitovala čak 2.999 tona ovih čestica, i TENT B sa 1.731 tonu.
 
Tvrdnje Nove stranke ističe i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu koji kaže da su EPS-ove termoelektrane samo u 2018. godini prekoračile dozvoljene emisije, jer su iste bile šest puta veća od dozvoljene, a na "crnoj listi" našle su se i Toplana Vreoci Kolubara Prerada, Kostolac A2, Kostolac B i TENT A1-A3 . A kako je ministar Antić isuviše kratkog pamćenja da bi se sećao izveštaja od pre godinu dana, podsetićemo ga da su i svetske organizacije Health and Environment Alliance (HEAL), Greenpeace i druge, objavile da termoelektrane na zapadnom Balkanu, među kojima EPS ima ubedljivo najveće kapacitete, ne truju konstantno samo građane njihovih država, već ugrožavaju javno zdravlje čitave Evrope. Kako Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje termine ”bezbedno„ ili „nisko” zagađenje vazduha česticama, prepuštamo ministru da odredi cenu prevremenog odlaska ljudi i dečijih bolesti.
 
Nova stranka takođe podseća da je protiv Srbije 15. januara pokrenut preliminarni postupak zbog nepoštovanja Direktive o velikim ložištima od strane Sekretarijata Energetske zajednice, organizacije čiji je Srbija član. Toliko o nepostojanju zagađenja, kako to tvrdi ministar aktuelnog režima, režima koji guši građane Srbije, i to ne samo zagađenim vazduhom, već i gaženjem ljudskih prava, slobode govora, mišljenja, medija, i protiv kojeg se moramo zajedno aktivno izboriti već u mesecima koji su pred nama. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close