Kovačević: Nova odluka Vlade dodatno je razaranje stočnog fonda u Srbiji

Kovačević: Nova odluka Vlade dodatno je razaranje stočnog fonda u Srbiji

Kovačević: Nova odluka Vlade dodatno je razaranje stočnog fonda u Srbiji

Odluka Vlade Srbije, izneta u javnosti prošle sedmice, kao mera za saniranje vođenja pogrešne politike Ministarstva poljoprivrede u stočarstvu je katastrofalna.

Nova ministarka poljoprivrede očigledno se ne snalazi u merama za otklanjanje posledica razaranja stočnog fonda Srbije od strane bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Zaista nedostaje milion prsadi u Srbiji. Naša stranka je toliko puta u javnosti to već isticala.

Nakon analize Odbora za poljoprivredu Nove D2SP, ističemo da je užasno loša odluka Vlade da se ukida carina na uvoz prasadi iz inostranstva. Time se kratkoročno podilazi potrebama tržišta, a zapravo trajno uništava domaća proizvodnja i individualni proizvođači stoke. To je odluka kontinuiteta loše agrarne politike.

U javnosti je inače i poznato da samo kompanije bliske vlasti imaju dozvole za uvoz prasadi. Ovom odlukom da se ukida dosadašnja carina od pet odsto i dodatno se ide naruku takvim kompanijama i uvozničkom lobiju.

Ministarka Jelena Tanasković mora da konsultuje struku, a pošto to nije, predlažemo joj da uvede subvencionisanje uvoza krmača, a ne prasadi.

Samo oslanjanjem na domaće farme i srpske poljoprivrednike imamo progres.

Podržavamo ubrzavanje i pravičnije dodeljivanje i svih subvencija poljoprivrednicima.

Sa jedne strane imamo digitalizaciju i stalni pritisak Vlade Srbije usmeren ka uzimanju novca od građana, privrednika i poljoprivrednika, a sa druge strane neefikasnost i namernu birokratizaciju ka iscrpljivanju po pitanju predviđenih prihoda od te iste države.

Siguran sam da narod Srbije još to dugo neće izdržati.

Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita

Ilić

Related Articles

Leave a Reply

Close